Les 2.1 wat is een rechtsstaat?

By 22 januari 2016Burgerschap

Wat is een rechtstaat?

Een rechtstaat is een wetgeving waarbij vrijheid en rechtsgelijkheid heel belangrijk is. Door deze wetgeving word de burger beschermd tegen overheid en medeburger maar ook geholpen als dat nodig is. De 4 belangrijkste dingen voor een goede rechtstaat zijn; De Grondrechten, dit zijn de rechten waarop Nederland gebouwd is. De grondrechten beschermen de burgers en geeft ze recht op vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van godsdienst, verbod op de doodstraf enz. Je kan in Nederland alles zeggen en vinden zolang het maar niet beledigend of bedreigend is. Scheiding van machten is ook een belangrijk ding, dit zorgt ervoor dat niet alleen één persoon alle macht heeft. Ook zijn rechspraken onafhankelijk, dit betekend dat rechters onafhankelijk moeten kunnen oordelen.